Aquamarijn

De maart geboortesteen, aquamarijn, wordt geassocieerd met de kleuren van de oceaan. Van helder enigszins groenblauw tot diep groenblauw. Deze edelsteen is beroemd om zowel zijn opmerkelijke ontwerp als de levendige kleur die hij afgeeft.

A Picture Displaying A Raw Aquamarine Gemstone
picture etsy.com

Een korte geschiedenis van aquamarijn:

De naam die de Romeinse schrijver Plinius de Oudere in de eerste eeuw na Christus aan de steen gaf, geeft nauwkeurig de essentie van de steen weer (van het Latijnse aqua marina – zeewater).
De oude Grieken en Romeinen geloofden dat Poseidon zelf de beschermheilige van aquamarijn was. Ze behandelden de steen met speciale eerbied en namen hem mee als talisman op lange reizen.
In de Middeleeuwen dacht men dat amuletten van aquamarijn de krachten van de zee konden beheersen en zeelieden konden beschermen. De steen staat er ook om bekend emoties te versterken en te beschermen.
Aan het begin van de 18e eeuw, na een reeks overwinningen op Spanje, Nederland en Frankrijk, werd Engeland voor altijd de “Vrouwe van de zee” genoemd. Daarom werd aquamarijn (met een gewicht van 920 karaat!) uit alle mogelijke stenen gekozen om de koninklijke kroon te sieren.
Elizabeth II ontving een prachtige aquamarijn parure van de president van Brazilië op haar kroningsdag in het midden van de 20e eeuw. De koningin was zo onder de indruk van het sieraad dat ze een tiara aanvroeg bij juwelier Garrard. Zo ontstond de bekende blauwe stenen tiara die transformeert. Het bovenste gedeelte is afneembaar en kan worden gebruikt als broche.

Kenmerken van aquamarijn:

Aquamarijn behoort tot de berylfamilie en is praktisch een “broertje” van de niet minder bekende smaragd. Maar terwijl de grasgroene tint van smaragd wordt veroorzaakt door chroom- of vanadiumoxide, bestaat aquamarijn uit ijzer. Daardoor krijgt de steen de kleur van een zeegolf.
Het is niet ongewoon om grote stenen van edelsteenkwaliteit te vinden. Transparante mineralen zijn gemakkelijk te slijpen en barsten niet als ze geslepen worden, gezien hun hoge hardheid. De steen heeft een Mohs-hardheid van 8.
Ondanks zijn waarde is de steen licht en breekbaar. Wees dus voorzichtig bij het dragen van de sieraden en bewaar ze in een apart doosje.
De steen heeft ook de volgende fysieke eigenschappen
dichtheid – 2,67-2,71 g/cm3;
breuk – schelpvormig, onregelmatig;
glans – glasachtig;
Transparantie: transparant of doorschijnend.
Als we het mineraal vanuit verschillende hoeken bekijken, merken we nog een andere bijzonderheid op: de steen verandert van tint. Als we bijvoorbeeld een blauw specimen opzij draaien, zal het zijn groenachtige tint onthullen. Zeldzame exemplaren kunnen nog interessantere effecten hebben, zoals een kattenoog (een smalle lichtgevende band) of asterisme (een lichtgevende ster in de steen).

Veelgestelde vragen over aquamarijn

De geboortesteen voor maart is aquamarijn. Deze prachtige edelsteen komt voor in een reeks kleuren die doen denken aan de tinten van de oceaan, van helder, enigszins groenblauw tot diep groenblauw.

De naam “aquamarijn” werd aan de edelsteen gegeven door de Romeinse schrijver Plinius de Oudere in de eerste eeuw na Christus. Het is afgeleid van de Latijnse woorden “aqua marina”, wat “zeewater” betekent. Deze naam vat de essentie van de steen en zijn oceaanachtige tinten treffend samen.

Aquamarijn sieraden zijn op verschillende plekken te vinden, zoals gespecialiseerde juwelierszaken, online marktplaatsen en zelfs in sommige antiekwinkels.

Aquamarijn heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. De Romeinen waren een van de eersten die deze edelsteen gebruikten en door de jaren heen is hij geassocieerd met verschillende mythen en legenden. De naam, gegeven door Plinius de Oudere, heeft de tand des tijds doorstaan en beschrijft nog steeds treffend zijn waterige tint.

De kleur van aquamarijn varieert van helder, enigszins groenblauw tot diep groenblauw. De kleur wordt bepaald door de aanwezigheid van ijzer in de berylkristallen waaruit aquamarijn wordt gevormd. De diepte van de kleur kan variëren afhankelijk van de hoeveelheid ijzer die aanwezig is.

De prijs van aquamarijn kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals grootte, kwaliteit en kleur. Over het algemeen zijn stenen met een diepere blauwe kleur meer waard. Aquamarijn wordt echter beschouwd als een matig geprijsde edelsteen, waardoor hij toegankelijk is voor veel sieradenliefhebbers.

Ja, aquamarijn is een relatief harde edelsteen met een hardheid van 7,5 tot 8 op de hardheidsschaal van Mohs. Dit maakt hem geschikt voor dagelijks gebruik. Maar net als bij alle edelstenen kun je de steen het beste voorzichtig dragen om krassen en stoten te voorkomen.

Door de geschiedenis heen is aquamarijn in verband gebracht met verschillende mythen en legenden. Vroeger geloofde men dat het de schat van zeemeerminnen was en werd het door zeelieden gebruikt als talisman voor geluk en bescherming op zee.

Aquamarijn is een relatief stevige edelsteen, maar heeft nog steeds zorg nodig om zijn glans en uiterlijk te behouden. Het is raadzaam om blootstelling aan hoge temperaturen en agressieve chemicaliën te vermijden. Schoonmaken kan met milde zeep en water, gevolgd door een zachte veeg met een zachte doek.

Aquamarijn is de meest bekende geboortesteen voor maart, maar bloedsteen is een ander alternatief. Bloedsteen is een donkergroene jaspis die gevlekt is met levendige rode vlekken van ijzeroxide.