Smaragden

De maand mei brengt de belofte van warmer weer, bloeiende bloemen en de fascinerende geboortesteen smaragd met zich mee. Deze edelsteen staat bekend om zijn diepgroene kleur en tijdloze elegantie en wordt al eeuwenlang gekoesterd door royalty’s, beroemdheden en juwelenliefhebbers. In dit artikel duiken we in de fascinerende wereld van smaragden, waarbij we ingaan op hun geschiedenis, symboliek en de verzorging van deze prachtige edelstenen.

Emerald And Half Moon Cut Diamonds Engagement Ring

Een korte geschiedenis van smaragden:

Smaragden fascineren de harten van mensen al meer dan 4000 jaar. De eerste geregistreerde ontdekking van smaragden dateert uit het oude Egypte, waar farao’s en de elite ze zeer waardeerden. Cleopatra, de beroemde Egyptische koningin, stond bekend om haar liefde voor smaragden en versierde zichzelf en haar paleis met deze levendige groene stenen.

Door de geschiedenis heen zijn smaragden door verschillende beschavingen vereerd vanwege hun betoverende kleur en vermeende mystieke krachten. De oude Romeinen associeerden smaragden met Venus, de godin van de liefde en schoonheid. In de Middeleeuwen geloofde men dat smaragden helende eigenschappen hadden en bescherming boden tegen boze geesten.

Kenmerken van smaragd:

De kleur is de voornaamste indicator van een steen van hoge kwaliteit. Hij moet gelijkmatig gedrenkt zijn. Daarna komen de transparantiecriteria. Feilloze smaragden zijn echter zeer moeilijk te vinden, waardoor ze nog duurder zijn dan diamanten.

In vergelijking met andere edelstenen is de smaragd zeer delicaat. Kristallen stellen mechanische stress niet op prijs omdat ze door een ingewikkeld patroon van microscheurtjes worden doorboord. Smaragden worden visueel beoordeeld en niet onder een microscoop, in tegenstelling tot diamanten. De steen wordt als hoogwaardig beschouwd als er geen zichtbare barsten zijn.

De steen wordt in stappen geslepen, vaak smaragdslijpsel genoemd, om de intensiteit en de diepte van de kleur te vergroten. Wanneer een mineraal van slechte kwaliteit is, wordt hij geslepen als cabochon, of bolvormig. Smaragden zijn van nature broos, waardoor de kans op afbrekende hoeken groot is.

Smaragd symboliek en betekenis:

Smaragden worden al heel lang geassocieerd met wedergeboorte, groei en vruchtbaarheid en zijn daarom een passende geboortesteen voor de levendige maand mei. Men gelooft dat smaragden geluk, wijsheid en emotioneel evenwicht brengen aan degenen die ze dragen. Veel mensen associëren smaragden ook met loyaliteit, liefde en trouw, waardoor ze een populaire keuze zijn voor verlovingsringen en huwelijkssieraden.

Smaragden zijn ook de edelsteen die traditioneel wordt gegeven voor het 20ste en 35ste huwelijksjubileum, als symbool voor de blijvende liefde en toewijding tussen paren.

Zorg voor uw smaragden sieraden:

Smaragden zijn een relatief duurzame edelsteen met een hardheid van 7,5 tot 8 op de Mohs-hardheidsschaal. Ze kunnen echter nog steeds gevoelig zijn voor chippen of barsten als gevolg van hun natuurlijke insluitsels. Volg deze verzorgingstips om ervoor te zorgen dat uw smaragden sieraden in perfecte staat blijven:

  1. Reinig uw smaragden voorzichtig met warm zeepwater en een zachte tandenborstel. Vermijd het gebruik van ultrasone reinigers of steamers, omdat deze de edelsteen kunnen beschadigen.
  2. Verwijder uw smaragden sieraden voordat u ze blootstelt aan agressieve chemicaliën, extreme temperaturen of fysieke schokken.
  3. Om krassen of schade te voorkomen, houdt u uw smaragden sieraden uit de buurt van andere voorwerpen. Gebruik voor meer veiligheid een met stof bekleed juwelendoosje of een zacht zakje.
  4. Controleer uw smaragden sieraden regelmatig op losse zettingen of tekenen van slijtage. Vraag professionele hulp voor eventuele reparaties.

Smaragden, de betoverende geboortesteen van mei, hebben een rijke geschiedenis en diepe symboliek waardoor ze voor velen een geliefde edelsteen zijn. Hun fascinerende groene tint en tijdloze elegantie maken ze een perfecte keuze voor wie in mei geboren is of voor iedereen die op zoek is naar een betekenisvol en prachtig sieraad. Door de juiste zorg richtlijnen te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw smaragd sieraden een kostbaar bezit blijft voor de komende jaren.

Veelgestelde vragen over smaragden

De waarde van een smaragd wordt bepaald door de “vier C’s” – kleur, helderheid, slijpsel en karaatgewicht. De waardevolste smaragden hebben een rijke, levendige groene tint met een gelijkmatige verzadiging, weinig zichtbare insluitsels, een vakkundig uitgevoerde snede en een aanzienlijk karaatgewicht. Ook andere factoren, zoals herkomst en behandeling, kunnen de waarde van een smaragd beïnvloeden.

Natuurlijke smaragden zijn edelstenen die zich in de loop van miljoenen jaren in de aarde hebben gevormd. Smaragden uit laboratoria, ook wel synthetische smaragden genoemd, worden met behulp van geavanceerde technologie in een gecontroleerde omgeving gekweekt. Ze hebben dezelfde chemische samenstelling en fysieke eigenschappen als natuurlijke smaragden, maar zijn over het algemeen betaalbaarder. Behandelde smaragden zijn natuurlijke stenen die bewerkingen hebben ondergaan om hun kleur, helderheid of stabiliteit te verbeteren, zoals oliën of het opvullen van breuken.

Om de echtheid van een smaragd te bepalen, kunt u een gerenommeerde edelsteenkundige of juwelier raadplegen. Die kan tests uitvoeren, zoals het onderzoeken van de edelsteen onder vergroting, om natuurlijke, in een laboratorium vervaardigde of nagemaakte smaragden te identificeren. Een edelsteencertificaat van een betrouwbaar gemmologisch laboratorium, zoals GIA of AGL, kan ook de echtheid van de smaragd verzekeren.

De keuze van het metaal voor een smaragd ring hangt grotendeels af van persoonlijke voorkeur en budget. Geelgoud, witgoud en platina zijn populaire keuzes voor smaragd sieraden. Geelgoud vult de groene tint van smaragden aan, terwijl witgoud en platina een modernere uitstraling hebben en duurzamer zijn.

Hoewel smaragden rang 7,5 tot 8 op de Mohs schaal van hardheid, kunnen ze gevoelig zijn voor chippen of barsten als gevolg van hun natuurlijke insluitsels. Hoewel smaragden dagelijks kunnen worden gedragen, is het essentieel om voorzichtig te zijn en de sieraden te verwijderen tijdens activiteiten die de edelsteen kunnen blootstellen aan fysieke schokken of agressieve chemicaliën.

Maak uw smaragden sieraden voorzichtig schoon met warm zeepwater en een zachte tandenborstel. Vermijd ultrasone reinigers of steamers, omdat deze schade kunnen veroorzaken. Verwijder uw smaragden sieraden voordat u ze blootstelt aan chemicaliën, extreme temperaturen of schokken. Bewaar smaragden apart van andere sieraden om krassen te voorkomen en controleer ze regelmatig op losse zettingen of tekenen van slijtage.

Smaragd juwelen

1 430,00 (incl. btw)
12 375,00 (incl. btw)
1 500,00 (incl. btw)

Edelsteen Oorbellen

Bengelende smaragd oorbellen

6 780,00 (incl. btw)
1 425,00 (incl. btw)
13 500,00 (incl. btw)
11 890,00 (incl. btw)
12 950,00 (incl. btw)
965,00 (incl. btw)
2 425,00 (incl. btw)
17 900,00 (incl. btw)

Edelsteen Ringen

Emerald halo diamanten ring

4 650,00 (incl. btw)