Amethist is de geboortesteen van februari

Amethist is een vorm van kwarts met kleuren die variëren van donkerpaars tot licht lavendel. Het wordt beschouwd als een van de meest populaire edelstenen en wordt vaak gebruikt in sieraden. Amethist zou helende krachten hebben en geeft moed en innerlijke kracht aan wie hem draagt.

Bekijk het webverhaal
Amethyst Birthstone February Orogem

Geschiedenis van amethist

De naam “amethist” is afgeleid van de Oudgriekse term “amethystos”, wat betekent “niet bedwelmd”. Dit zou zijn ontstaan uit een Griekse mythe waarin de godin van de dronkenschap, Dionysos, woedend was op een jong meisje dat weigerde deel te nemen aan zijn festiviteiten. Hij voorzag haar toen van een speciale kracht om haar te beschermen tegen zijn dronkenschap – de kracht van nuchterheid. Dionysus veranderde haar vervolgens in een prachtig paars kwarts kristal en noemde het ‘Amethist’ ter ere van haar deugdzaamheid.

Amethist is door de geschiedenis heen voor verschillende doeleinden gebruikt. Het is bekend dat het al in 2000 voor Christus in het oude Egypte werd gebruikt, waar men geloofde dat het dronkenschap kon genezen en bescherming bood tegen het kwaad. In het oude Griekenland en Rome werd het gebruikt als bescherming tegen ongeluk en ter behandeling van verschillende kwalen, zoals hoofdpijn, maagpijn en slapeloosheid. Middeleeuwse Europeanen geloofden dat amethist sterke helende krachten had en droegen de edelsteen in sieraden of als amulet.

Kenmerken van amethist

De halfedelsteen heeft een transparante structuur, een heldere glasachtige glans, en lijkt op kristallen in de natuur. Het ongeslepen mineraal is populair bij wereldverzamelaars, en vanwege zijn delicate paarse tint wordt de steen vergeleken met een violette bloem. Hij wordt gewaardeerd om zijn rijke kleur, zuiverheid en hoogwaardige slijpsel.

Amethist kwaliteitsfactoren

Amethist heeft veel verschillende tinten – van pastelpaars tot diep ultraviolet. Deze kleur is niet te danken aan ijzeronzuiverheden, maar aan de werking van kleurende organische elementen. Interessant is dat de kleur van de steen enigszins verandert bij veranderingen in verlichting, kijkhoek en verwarming.

De magische en helende eigenschappen van Amethist:
De edelsteen verpersoonlijkt oprechtheid, vrijgevigheid, toewijding en harmonie. De krachtige energie van het mineraal is in staat de ziel vrede en innerlijke rust te geven. In het oude Rome werd hij “gezegend” genoemd; hij brengt geluk en versterkt de wilskracht. De meeste paragnosten gebruiken graag amethist omdat het gemakkelijk door magie wordt beïnvloed.

Het kan het gebied reinigen van opgehoopte negativiteit. Het inspireert tot het uiten van brede gedachten in situaties die verder gaan dan het eenvoudige. Paars symboliseert het “derde oog” in het mineraal. Het heeft het vermogen harmonie te brengen, de intuïtie te vergroten en de situatie te ontspannen. Het bevordert het evenwicht tijdens meditatie. Het verbetert het leven van onbaatzuchtige mensen door het behoud van wooncomfort, bescherming tegen afgunst en negativiteit, en het verlichten van negatieve gedachten en kort humeur. Voor mannen geeft de steen moed en beschermt hij tegen onbesuisde acties tijdens een conflict. Amethist is ook heilzaam voor vrouwen. Hij helpt bij het
behoud van jeugd en schoonheid.

Onze sieraden met amethist

Edelsteen Oorbellen

Amethist en diamant oorbellen

375,00 (incl. btw)

Edelsteen Ringen

Amethist cocktail ring

1 970,00 (incl. btw)