Geschiedenis van toermalijn

In de oudheid werd het verhaal verteld van een steen die met de regenboog meereisde en zo alle kleuren van de regenboog in zich verzamelde.

Toermalijn komt van het Singalese woord “steen met gemengde kleuren”, omdat hij in vele verschillende kleuren en tinten voorkomt. Het is zelfs niet uitzonderlijk om verschillende kleuren in één en dezelfde steen te vinden.

Paraiba Tourmaline

Fysische en chemische eigenschappen van toermalijn

De chemische formule van toermalijn is complex en er bestaan vele variaties van. Elk komt overeen met een ander type toermalijn, waarvan er meer dan een dozijn zijn. De chemische basisformule is aluminiumsilicaat en boor. De rest van de samenstelling kan zeer verschillend zijn.

Op de hardheidsschaal van Mohs heeft toermalijn een score van 7-7,5. Diamanten scoren een 10 en worden beschouwd als de hardste edelstenen ter wereld.

Soorten toermalijn

Tourmaline Collection

Het belangrijkste toepassingsgebied van deze steen is sieraden. De bekendste variëteiten (ook onder handelsnaam) worden beschouwd als:

Paraiba toermalijnen

Koperkleuren Paraiba toermalijnen. Ze zijn genoemd naar de staat in Brazilië waar ze ontdekt zijn, Paraiba, hoewel ze onlangs ook ontdekt zijn in Nigeria en Mozambique.

Paraiba werd ontdekt in de late jaren 1980, en zijn prachtige neonblauwen en -groenen hebben de edelsteenwereld sindsdien geschokt.

Stenen uit Paraiba zijn zelden groter dan één karaat. De kleur, niet de grootte, is echter de belangrijkste waardefactor voor deze stenen.

Tweekleurige, veelkleurige en watermeloze toermalijn.

Kleurzones ontstaan wanneer de elementen waaruit de steen bestaat, tijdens de kristalvorming van concentratie of samenstelling veranderen. Stenen met deze eigenschap worden vaak geslepen om hun exotische kleurencombinatie te benadrukken. Deze toermalijnen worden door gemmologen geclassificeerd als partikleurig.

Groene toermalijn

Door hun prachtige pasteltinten zijn groene toermalijnen een alternatief voor de diepe en rijke tinten van smaragden of de zachtere groentinten van peridot. De beste groene toermalijnen zijn transparant, schoon en briljant, met mooie blauwgroene tinten. Veel groene variëteiten van de steen zijn pleochroïsch, wat betekent dat hun kleur verandert afhankelijk van de hoek van het licht en de hoek van de edelsteen. De meest waardevolle en gewilde pleochrome zwarte toermalijn is de edelsteen die vanuit de ene hoek heldergroen lijkt en vanuit een andere hoek blauwgroen.

Chroomtoermalijnen

Chroomtoermalijnen hebben meer verzadigde tinten dan de meeste groene toermalijnen. Deze stenen kunnen een goedkoper alternatief zijn voor tsavoriet of smaragd, die beide moeilijk te vinden zijn in maten groter dan 2 karaat. Ondertussen, grotere chroom zwarte toermalijn is vrij algemeen, met maten variërend van 1 tot 5 karaat. Hoewel de toermalijn edelsteen niet de glans of schittering van tsavoriet heeft, is hij aanzienlijk minder duur.

Donker getinte toermalijnen

Donker getinte toermalijnen zijn de meest voorkomende op de markt, maar ze zijn niet zo aantrekkelijk als andere soorten en kleuren. Sommige van deze edelstenen absorberen vanuit bepaalde hoeken zoveel licht dat ze helemaal zwart lijken. Deze stenen worden vaak geslepen met een tafel evenwijdig aan de lengte van het kristal. Wanneer een kristal op deze manier wordt geslepen, kan de kroon een bruinachtige of geelachtige kleur vertonen. Deze edelstenen worden door handelaren vaak omschreven als “olieachtig” of “olijfgroen”. Ze zijn echter veel minder duur dan fijne blauwgroene toermalijn of helderder blauwgroene steen.

Blauwe Toermalijn

Blauwe toermalijn komt voor in verschillende tinten, van licht tot donker. De tint wordt echter vaak gewijzigd door groen om de steen een blauwe kleur te geven met een vleugje groen of een meer groenige kleur terwijl hij toch blauw blijft. Toermalijnen met een gelijke hoeveelheid blauw en groen in hun kleur zijn ook beschikbaar. Blauwe steen, zoals groene toermalijn, kan een levendige kleur hebben of een minder verzadigde kleur die grijsachtig lijkt.

Kwaliteitsfactoren voor toermalijn

De variëteiten van toermalijn hebben een breed scala aan kwaliteitsoverwegingen.

Door de grote verscheidenheid aan toermalijn edelstenen hebben ze niet allemaal dezelfde waarde. Sommige variëteiten en kleuren zijn zeldzamer en dus begeerlijker, terwijl andere goedkoop zijn.

KLEUR: De regenboogkleuren van toermalijn hebben een brede waaier van kleurintensiteit en toon.
Kleur is de belangrijkste kwaliteitsfactor voor toermalijn.
Met alle verbazingwekkende kleuren van toermalijn is er een kleur voor elke voorkeur. Terwijl sterk verzadigde kleuren zonder donkere zwarte gebieden het meest waardevol zijn, zijn minder verzadigde “aarde”-kleuren populair geworden.

HELDERHEID: Roze tot rode toermalijn heeft vaak meer zichtbare insluitsels dan groene tot blauwe variëteiten.

KNIPPEN: Toermalijnkristallen zijn vaak lang, waardoor slijpers slanke afgewerkte stenen moeten maken.

Karaatgewicht: Toermalijnen zijn er in verschillende vormen en maten. De verandering in grootte varieert met de variëteit.

Bronnen

Er zijn vele bronnen voor toermalijn edelstenen. Veel bronnen produceren meer dan één variëteit van de steen.

Toermalijn wordt gedolven in Afghanistan, Kenia, Madagaskar, Mozambique, Zimbabwe, Nigeria, Pakistan, Sri Lanka en de Verenigde Staten.

Veelgestelde vragen over toermalijnen

Toermalijnen zijn extreem harde edelstenen waar niet gemakkelijk krassen op komen. Als een steen dus krassen vertoont, is het geen toermalijn. Toermalijnen, aan de andere kant, zijn zelden vrije-vorm insluitsels. Als uw steen dus kristalhelder lijkt, is het hoogstwaarschijnlijk geen toermalijn.

Heldere, zuivere rode, blauwe en groene tinten zijn over het algemeen het meest waardevol, maar de elektrisch levendige groene tot blauwe tinten van koperhoudende toermalijn zijn zo uitzonderlijk dat ze op zichzelf staan.

De prijzen voor Paraiba toermalijnen zijn hoger dan voor andere toermalijnen omdat ze aantrekkelijker zijn, een hogere kleurverzadiging hebben en zeldzamer zijn. Zij kunnen worden onderscheiden van andere soorten toermalijn door hun helderdere tinten, lichtere tinten en meer verzadigde tinten.

Toermalijn juwelen collectie

3 900,00 (incl. btw)
1 315,00 (incl. btw)

Edelsteen Ringen

Oranje toermalijn halo ring

1 820,00 (incl. btw)
1 430,00 (incl. btw)

Edelsteen Ringen

Gele toermalijn ring

1 140,00 (incl. btw)

Edelsteen Ringen

Roze toermalijn halo ring

1 820,00 (incl. btw)