Parel is de geboortesteen van juni

De enige edelsteen die in een levend wezen is gemaakt, is de parel. De parel is zo perfect organisch gevormd dat er geen ingewikkeld snijwerk of extra bewerkingen nodig zijn. Alle vormen, kleuren en oppervlakken zijn even bewonderenswaardig – er zijn geen niet-originele exemplaren onder de parelvondsten.
De naam “parel” wordt uit het Latijn vertaald als een zeeschelp, wat de oorsprong aangeeft. Het waren de oude Chinezen die een echte cultus van parelsieraden creëerden – de stenen op de hoeden van staatslieden getuigden van hun hoogste rang.
Pearl Birthstone June

Geschiedenis van Pearl

Parels zijn de meest mysterieuze en ongewone edelstenen. Het proces van de vorming is uniek. Elke vreemde substantie die in de schelp terechtkomt – het kleinste stofje of parasietje – is ten dode opgeschreven.
Door gebruik te maken van de vormingsmechanismen van de schelp zelf, omhult het weekdier de ongenode gast laag voor laag met paarlemoer en creëert zo een echt juweel.
In de eerste helft van de 20e eeuw werd bij de Filippijnen een enorme parel gevonden die qua vorm en grootte leek op het hoofd van een volwassene. De parel woog ongeveer 6,3 kilogram. Volgens de legende is deze parel niets meer dan het hoofd van Allah zelf. Ze kreeg deze naam vanwege haar vorm, die doet denken aan het hoofd van een moslim in een tulband.
Informatie over parels is te vinden in bronnen van duizenden jaren oud – in de Indiase Veda’s en op Perzische kleitabletten. In de oude mythologie werden parels beschouwd als de tranen van zeemeerminnen of engelen. Bovendien worden parels beschouwd als de oudste edelsteen die in juwelen werd gebruikt, omdat ze “zoals ze is” konden worden gebruikt zonder enige extra bewerking.

Kenmerken van parel

Parels zijn een organomineraal dat bestaat uit een aggregaat van calciumcarbonaat en een hoornstof die conchiolin wordt genoemd. Het is met andere woorden een organische kalkverbinding die is ontstaan als gevolg van de defensieve reactie van het weekdier op een vreemde stof.
Parels zijn er in allerlei kleuren: crème, zilver, roze, wit, donkergoud en zelfs blauw en zwart. Er zijn meer dan honderd tinten. Het kleurenpalet hangt niet alleen af van de soorten parelweekdieren, maar ook van hun geboorteplaats, de chemische samenstelling van het water en de rijpheid van de parels zelf. De rijpheid wordt gemeten in micron aragonietplaatdikte. Lagen met een dikte van een halve micron of meer worden beschouwd als de meest briljante, en dus van de hoogste kwaliteit. Dit zijn meestal geen rivierparels, maar zeeparels.

De magische en helende eigenschappen van parel

Natuurlijke zeeparels zijn een opslagplaats van waardevolle sporenelementen en deze eigenschap werd meestal gebruikt voor medicinale doeleinden. Soms werd er water op de steen gehouden, soms werd hij vermalen tot een fijn poeder, maar uiteindelijk werd hij oraal ingenomen om het lichaam te verzadigen met alle nuttige stoffen. Tegenwoordig wordt dit organineraal zelfs in massacosmetica gebruikt om het haar en de nagels te versterken en zelfs om de huid te verjongen.
Sinds de oudheid worden parels geassocieerd met schoonheid, onschuld en oprechte gevoelens. In het oude Rome was het bijvoorbeeld de steen van de godin van de liefde en schoonheid Venus (zelfs in Sandro Botticelli’s schilderij “De Geboorte van Venus” staat de godin in de sjerp van een enorme schelp).
Bovendien geloven velen dat parels hun eigenaar veel geluk kunnen brengen, ook financieel. Een ongewone edelsteen brengt harmonie en gemoedsrust in het hart en beschermt je tegen slechte gedachten van anderen.

Veelgestelde vragen over parels

De geboortesteen van juni is de parel.

Parels zijn uniek omdat ze de enige edelstenen zijn die gevormd worden in een levend wezen. Ze symboliseren zuiverheid, integriteit en trouw.

Parels zijn er in allerlei kleuren, van klassiek wit tot zwart, roze, goud, blauw, groen en zelfs paars.

Parels zijn delicaat en vereisen de juiste verzorging. Vermijd contact met chemicaliën, zoals parfum en make-up. Doe je parels altijd als laatste om bij het aankleden en veeg ze na het dragen schoon met een zachte doek.

Parels worden traditioneel geassocieerd met onschuld, zuiverheid en nederigheid. Er wordt gezegd dat ze geluk, liefde en wijsheid brengen aan degenen die ze dragen.

Parels zijn veelzijdig en kunnen worden verwerkt in allerlei sieraden, zoals kettingen, armbanden, oorbellen en ringen.

Hoewel parels een klassieke keuze zijn voor formele gelegenheden, kunnen ze absoluut ook casual gedragen worden. Een eenvoudige parelketting of paar oorbellen kunnen een vleugje elegantie toevoegen aan elke outfit.

Ja, parels zijn tijdloos en geschikt voor alle leeftijden. Ze zijn een perfect cadeau om een verjaardag, afstuderen of een ander speciaal moment in juni te vieren.