De recente beslissingen van de Russische leider Poetin met betrekking tot Oekraïne en de daaruit voortvloeiende geopolitieke spanningen hebben nu al een sterke invloed op de diamantmarkt.

Naar verluidt zijn een tiental van de grootste diamantondernemingen uit India in Rusland actief; als gevolg van de oorlog is de levering aan India onzeker geworden. Er is een tekort aan leveringen van diamanten uit de mijnen. De prijs van goud overschrijdt € 58,000 per kilo, wat het hoogste is in 13 maanden, maar ook de prijzen van diamanten stegen van 15-20% in minder dan een week . Dat komt omdat ’s werelds grootste mijnbouw- en distributiebedrijf voor ruwe diamant, Alrosa, in Rusland is gevestigd.
Als de situatie langer zo blijft, zal de aanvoer van ruwe goederen stoppen en zal de prijs van goud en van geslepen diamanten waarschijnlijk stijgen.

Alrosa is een groep diamantmijnbedrijven die gespecialiseerd zijn in de exploratie, ontginning, productie en verkoop van diamanten. Alrosa is goed voor bijna 95% van de diamantproductie in het land en 28% van de diamantwinning wereldwijd. Het is ook een van de meer dan 90 bedrijven en financiële instellingen, waaronder twee van de grootste banken van het land. Alrosa zei in 2021 dat de diamanten sector volledig hersteld is van het verlies gemaakt tijdens de pandemie en ze verwachtten meer dan $ 90 miljard omzet in 2021, dat was een stijging van 23% ten opzichte van 2020, maar de politieke spanningen hebben al een negatieve invloed op de voorspelling . Sinds de militaire inval in Oekraïne hebben veel landen Rusland sancties opgelegd . Europa en de Amerikaanse regering heeft op de Russische acties in Oekraïne gereageerd door zware economische kosten op te leggen die op korte en lange termijn gevolgen zullen hebben voor de Russische economie en het financiële systeem.

De handel tussen de Europese Unie en Rusland is aanzienlijk. In 2020 kwam 36,5% van de invoer van Rusland uit de EU en ging 37,9% van de uitvoer van Rusland naar de EU. In 2020 wisselen de EU en Rusland goederen uit ter waarde van 174,3 miljard. Rusland is wereldwijd een vitale partner, maar ook voor de Antwerpse diamanthandel is Rusland een vitale partner. Onlangs kwamen de EU-leiders samen om de sancties tegen Rusland te bepalen, maar de Belgische diamanthandel en de Italiaanse luxesector waren twee landen die tegen de Russische sancties stemden, om te vermijden dat hun eigen naties schade zouden lijden. In 2020 passeerde in België meer dan een miljard euro aan Russische diamanten. Verschillende logistieke bedrijven hebben hun diensten in alle havens en vervoersknooppunten al opgeschort tot nader order. Veel andere bedrijven zullen hetzelfde doen als het conflict blijft escaleren.

Wij verwachten dat de handel met Rusland ernstig zal worden verstoord. De invasie en de sancties kunnen politieke en financiële gevolgen hebben die de diamantmarkt en -handel beïnvloeden. De aanvoer van ruwe diamanten is verstoord en door het tekort aan ruwe goederen en productie (slijpen) verwachten wij dat de diamantprijs zal blijven stijgen. In de afgelopen weken hebben we al een stijging van ongeveer 25% gezien.

Verdere prijsontwikkelingen zijn moeilijk te voorspellen, maar wat de historische periode ook is, diamanten zijn altijd een prachtige investering.

[1][2] https://economictimes.indiatimes.com/markets/commodities/news/gold-prices-hit-13-month-high-diamonds-in-the-rough/articleshow/89814185.cms

[3] https://en.wikipedia.org/wiki/Alrosa

[4] https://www.mining.com/alrosa-says-diamond-sector-fully-recovered-from-pandemic-hit/

[5] https://www.jewellermagazine.com/Article/10425/Economic-sanctions-on-Russia-seen-to-impact-diamond-trade

[6] https://fivethirtyeight.com/features/americans-currently-support-sanctioning-russia-for-invading-ukraine-but-are-reluctant-to-deploy-troops/

[7] https://fashionunited.uk/news/business/italy-s-luxury-sector-and-belgium-s-diamond-leaders-question-effectiveness-russian-sanctions/2022022561638

Diamond jewellery photo created by rawpixel.com – www.freepik.com