DIAMANTEN ZIJN UNIEK

U overweegt de aankoop van een diamant, dan is het zeer belangrijk dat u zich op voorhand voldoende informeert over de specificaties van deze bijzondere steen.

Elke diamant is een wonder van de natuur gevormd uit koolstof kristallen onder hoge druk en immense temperaturen in het diepste van de aarde.

Een diamantmijn moet honderd ton steenmassa verwerken eer ze een diamantkristal vinden van meer dan 1,00 ct.

4 C´S

We speak diamonds

YouTube video

Wij begrijpen onze klanten zeer goed dat de aankoop van een diamant geen eenvoudige taak is. Met veel plezier maken wij elke toekomstige klant weg wijs in de complexe wereld van de diamant.

De basis en tevens de hoofdkenmerken die de waarde van de diamant bepalen zijn de 4C’s; Carat (gewicht), Colour( kleur), Clarity( zuiverheid) en Cut(maaksel).

De klant kiest in hoofde van zijn budget wat voor hem/haar het meest aanspreekt in een diamant. Sommigen houden van grote diamanten en is de zuiverheid of kleur van minder belang, anderen gaan voor een kleinere diamant maar wel in kleur en zuiverheid perfect. Wij adviseren dat je wel altijd voor een goed maaksel moet gaan.

In deze video G.I.A. geeft u meer uitleg over het gradueren van de diamant.

DIAMANT KARAAT

HOE DIAMANTKWALITEIT TE BEGRIJPEN

Het gewicht van een diamant wordt uitgedrukt in karaat. Eén karaat weegt 0,2 gram en is onderverdeeld in 100 punten. Het aantal karaat geeft dus aan hoe zwaar de diamant is.

Daar grote diamanten veel zeldzamer zijn, is de waarde ervan vele malen hoger dan van een kleine diamant. Twee diamanten van 0,50 ct elk kosten veel minder dan een diamant van 1,00 ct gesteld dat de overige kenmerken gelijk zijn.

Karaat in mm uitgedrukt voor briljanten:

Chart1Goodsize - Orogem Jewelers

Veel gestelde vragen over diamant karaat

Het gewicht van diamanten wordt uitgedrukt in karaat. In plaats van de werkelijke grootte van een diamant te benoemen geeft men het overeenkomstige gewicht van de diamant weer in karaat.

Een diamantweegschaal wordt gebruikt om diamanten en andere edelstenen te wegen. Hierbij is 1 karaat gelijk aan 0,2 gram.
Het karaat is vernoemd naar het Johannesbroodzaad. Nu weegt een karaat over heel de wereld hetzelfde nl. 0,2gr.

Één karaat is gelijk aan 0,2 gram. Afhankelijk van de vorm kunnen twee diamanten van 1 karaat mogelijk niet dezelfde grootte te hebben.

Let op dat de prijs van twee diamanten van één karaat sterk kan variëren, afhankelijk van de andere kenmerken van de stenen.

Karaat is de gewichtsbepaling die gebruikt wordt voor diamant. De grootte van de diamant heeft betrekking op de hoogte en breedte.

Karaat verwijst dus enkel naar het gewicht, terwijl de grootte betrekking heeft op de afmetingen va de diamant.

Een van de belangrijkste selecties die u zult maken bij het kopen van een diamant is het gewicht of beter gezegd het karaat van de diamant.

Diamanten onder de 0,50 karaat komen in aanmerking voor een diamantbudget van minder dan € 2.000.

Ronde diamanten in deze prijscategorie zijn minder dan 5 mm in diameter. Vergis u echter niet; deze kleinere diamanten schitteren nog steeds ongelooflijk.

Ringen met 0,10 karaat diamanten blijven elegant, eenvoudig en subtiel en vertegenwoordigen een meer minimalistische look.

DIAMANT KLEUR

HOE DIAMANTKWALITEIT TE BEGRIJPEN

De beste kleur is kleurloos; een perfecte diamant heeft geen kleur. ( dit wordt aangeduid door D-colour: exceptional white +) Uitzondering hierop zijn de natuurlijk gekleurde diamanten “fancy colored diamonds” genoemd .Deze zijn erg zeldzaam en daardoor zeer waardevol. De kleurintensiteit van deze diamanten bepalen vooral de waarde.

De schaal start met de letter D , kleurloos , en wordt met de letter geler tot de letter Z.

De gradatie van geel tussen twee letters is minimaal en kan enkel door professionals bij speciaal licht waargenomen worden. Toch kan deze kleine gradatie al zorgen voor een grote waarde vermindering.

Educationpics Color Scale Tr1 - Orogem Jewelers

Veel gestelde vragen over diamant kleur

De waarde van een diamant wordt (deels) bepaald door de afwezigheid van kleur. Hoe kleurlozer een diamant is, hoe zeldzamer hij is, en dit weerspiegelt zich in de prijs.

Voor verlovingsringen gebruikt men liefst kleurloze diamanten zonder sporen van geel of bruin.

Veel mensen geloven dat een kleurloze diamant meer schittering heeft toch moeten we dit ontkennen. Kleur heeft totaal niets te maken met de schittering.

Toch blijft kleur een belangrijke factor omdat deze bijdraagt aan de algehele schoonheid van de diamant.

De beste kleur zijn de bijna kleurloze diamanten. Kleur G is slechts één stap onder de totale kleurloosheid, dus het ziet er volledig kleurloos uit.

Kleur H is een andere goede ‘bijna kleurloze’ optie en is de laatste kleurklasse waarbij geel of bruin niet zichtbaar is vanaf de bovenkant.

Wat witte kleurloze diamanten betreft, is de duurste kleurkwaliteit D. 

De impact van een D-kleur in het uiterlijk van uw diamant is subtieler dan de slijpkwaliteit of het karaatgewicht. Toch zijn D-kleurdiamanten duur omdat ze zeldzaam zijn en een zekere frisheid uitstralen. 

DIAMANT ZUIVERHEID

HOE DIAMANTKWALITEIT TE BEGRIJPEN

Met zuiverheid bedoelt men de puurheid van de diamant. Diamant is een natuurlijk product. Alle natuurlijke diamanten dragen dan ook sporen van hun groeigeschiedenis. In de meeste diamanten vindt men insluitsels.

Bij het bepalen van de zuiverheid van een diamant gaat men met een loep die 10X vergroot na wat de grootte, het aantal en de plaats van deze insluitsels is.
De allerbeste-en aller zeldzaamste- zuiverheidsgraad wordt “loupe clean” of “loepzuiver” genoemd. Dit betekent dat de diamant geen insluitsels vertoont wanneer men hem onder een loep bekijkt.

Educationpics Clarity Scale 1 - Orogem Jewelers

Veel gestelde vragen over diamant ZUIVERHEID

Alles hangt af van de grote, aantal en soorten insluitsels en waar deze zich bevinden in de diamant.

De beste zuiverheid is een loep zuivere diamant dat wil zeggen dat er geen insluitsels op te merken zijn door een professional met een loep 14.

Toch is de meest populaire zuiverheid op de markt voor betaalbare diamanten SI1 of SI2, omdat de inclusies vaak niet met het blote oog te zien zijn.

Het Gemological Institute of America (GIA) ontwikkelde de inmiddels algemeen aanvaarde standaard voor het bepalen van de diamant zuiverheid.

Deze schaal bestaat uit elf unieke zuiverheidsgraden verdeeld in zes categorieën.

Het evalueren van de helderheid van een diamant vereist een getrainde edelsteenkundige om het aantal, de grootte, het reliëf, de aard en de positie van eventuele vlekken of insluitsels te bepalen en te concluderen hoe deze het algehele uiterlijk van de individuele steen beïnvloeden.

Men kan de zuiverheid van diamanten verbeteren door middel van laser drilling en breukvulling. 

Laser geboorde diamanten zijn diamanten waarvan sommige van hun gebreken zijn verwijderd door ze met laser uit te branden. Bij deze procedure gaat men microscopisch kleine kanalen in de steen boren om alzo insluitsels te bereiken die worden verwijderd. 

Breukvulling is een proces waarbij de kanalen die ontstaan door laserboren worden gevuld met een kristalachtige substantie om deze tunnels minder zichtbaar te maken.

Deze procedure kan ook worden toegepast om enkele meer opvallende natuurlijke scheuren of kloven in een diamant te verbergen. 

Een van de belangrijkste bepalingen voor de prijs van een diamant is de zuiverheid, deze vertelt je in feite hoe onberispelijk de diamant is.

De helderheidsgradatie die aan een diamant wordt gegeven, moet overeenkomen met het aantal gebreken dat zichtbaar is onder vergroting. De prijzen voor diamanten zullen variëren op basis van deze zuiverheid.

Elke loep zuivere diamant is uniek, maar over het algemeen zijn VS en SI de meest gebruikte zuiverheden voor verlovingsringen. Voor de beste prijs kwaliteit selecteert u een diamant met insluitsels die niet zonder vergroting kunnen worden gezien (ook bekend als ‘eye-clean’ diamanten).

Hoewel zuiverheid een belangrijke factor is, krijgt kleur een hogere voorkeur boven zuiverheid omdat de kleur het hele lichaam van een diamant beïnvloedt in tegenstelling tot insluitsels die slechts op een paar plekken in de diamant aanwezig kunnen zijn. Daarom, wanneer u compromissen sluit op helderheid versus kleur, geeft u beter prioriteit aan kleur.

Een  “op het oog zuivere” diamant is een diamant die geen onvolkomenheden heeft die zichtbaar zijn voor het blote oog. Ze bieden een uitstekende waarde en zijn veel goedkoper dan zuiverdere diamanten, die zeldzamer zijn en ook daarom duurder zijn. 

DIAMANT MAAKSEL

HOE DIAMANTKWALITEIT TE BEGRIJPEN

Van cruciaal belang voor de schoonheid van de diamant is de manier waarop hij geslepen is.

Het “maaksel” van de diamant wordt volgens drie parameters bepaald: proporties, afwerkingsgraad en symmetrie.

Voor elke parameter gelden vier kwaliteitsnormen: Excellent/Very Good/Good/Fair/Poor

Een perfect maaksel betekent meer schittering en meer vuur.

Lees meer…

Veel gestelde vragen over diamant maaksel

De slijpkwaliteit is de belangrijkste van de 4C’s als het gaat om de fysieke schoonheid van een diamant. 

Waarom? Omdat de kwaliteit van het slijpen bepaalt in welke maten de diamant gaat leven en schitteren. 

Het aantal facetten, de hoek van de facetten en de symmetrie en uitlijning van de vorm hebben invloed op hoe de diamant licht weerkaatst. 

DIAMANT VORM

HOE DIAMANTKWALITEIT TE BEGRIJPEN

De meest perfecte vorm voor een diamant is het “briljant slijpsel” Naargelang het kristal worden er ook andere vormen geslepen, wij noemen deze fantasieslijpsel.

Educationpics Shape - Orogem Jewelers

Lees meer…

Veel gestelde vragen over diamant SLIJPSEL

Zonder twijfel de ronde briljante slijpvorm! Deze is speciaal ontworpen om de sterkst mogelijke schittering te verkrijgen.

In 1919 publiceerde Marcel Tolkowsky – een ingenieur en diamantslijper – een nieuwe wiskundige formule voor het bereiken van de optimale diamantglans.

De formule resulteerde in de creatie van de ronde briljante slijpvorm, nu veruit ’s werelds populairste diamantvorm.

Als u op zoek bent naar de meest schitterende diamant mogelijk, is de ronde briljante slijpvorm verreweg de meest populaire.

Punt geslepen diamanten. Diamanten kristalliseren in verschillende vormen waarvan de octaëdrische en dodecaëdrale kristallen de twee meest voorkomende zijn. Deze diamant kristallen worden al eeuwen gebruikt in hun natuurlijke vormen.

Een 1 karaat ovaal geslepen diamant kan er een stuk groter uitzien dan een klassieke 1 karaat briljante ronde diamant.

Door zijn langwerpige vorm, en grotere tafel kan een ovaal geslepen diamant groter lijken dan ze in werkelijkheid zijn.

Per karaat zijn emerald geslepen diamanten het minst duur. De ruwe diamant wordt bij een emerald trapsgewijs geslepen waardoor er vaak minder verlies is bij het slijpen uit de ruwe vorm.

GEKLEURDE DIAMANTEN

HOE DIAMANTKWALITEIT TE BEGRIJPEN

Natuurlijk gekleurde diamanten zijn zeldzamer dan kleurloze diamanten, vandaar dat de diamantprijzen voor deze unieke diamanten variëren. Diamanten worden geclassificeerd als gekleurd als ze onder de letter Z op de kleurgradatieschaal vallen en de naam “Fancy colored diamond” verkrijgen. 

Hoe minder kleur in een kleurloze diamant, hoe duurder de diamant; bij gekleurde diamanten is het omgekeerde waar. Het meest essentiële onderdeel dat de waarde van een gekleurde diamant bepaalt is de intensiteit van zijn kleur. De tint, verzadiging, toon en verspreiding van de kleur in gekleurde diamanten bedingen de diamantprijzen. 

De volgende drie criteria worden gebruikt om kleur te karakteriseren: 

 

Het uiterlijk van rood, blauw, groen of iets daartussenin wordt tint genoemd. 

Toon: de relatieve helderheid of duisternis van een kleur. 

Verzadiging is de relatieve sterkte of zwakte van een kleur. 

De combinatie van deze drie factoren is wat een gekleurde diamant onderscheidt en bepaalt de sortering die het ontvangt van diamant sorteerexperts. 

Gia Diamond Colour Fancy Colored Diamond Hues Chart

VEELGESTELDE VRAGEN OVER GEKLEURDE DIAMANTEN

Rode diamanten zijn het duurst. Dit komt vooral door hun zeldzaamheid. Het merendeel van rode diamanten worden gevonden in de ‘Argyle diamant mijn’, Australië.

Deze mijn staat bekend door de hoge productie van wereld’s zeldzaamste roze, violet, blauwe en bruine diamanten.

De meest betaalbare gekleurde diamanten zijn grijs, bruin en fancy geel. De zeldzaamheid van de diamant samen met de levendigheid en verzadiging van de kleur zullen ook een vitale rol spelen in de prijsstelling.

Buy Diamonds In Antwerp

Diamanten kopen in Antwerpen

Koop diamanten in Antwerpen rechtstreeks van ons diamanthuis tegen onklopbare prijzen.
Enorme selectie van GIA, HRD, IGI gecertificeerde diamanten en fancy color natuurlijke diamanten.

Diamanten kopen in Antwerpen

Bent u een detailhandelaar?

Heeft u een juwelierszaak en wenst u onze juwelen te verkopen of heeft u een betrouwbare diamantleverancier nodig voor uw klanten of juwelen?

Wij staan klaar om uw volgende zakenpartner in Antwerpen te worden en wachten op uw bericht.

NU AANVRAGEN
Antwerp Diamond Seller