Citrien en topaas zijn de geboortestenen van november.

November Birthstones Topaz And Citrine

Citrien november geboortesteen

Citrien, samen met topaas de geboortesteen van november, is een variëteit van kwarts.

Citrine November Birthstone

Kenmerken van CitrienCitrien, dat samen met topaas de geboortesteen van november is, is een variëteit van kwarts.

Citroen, wat in het Frans citroen betekent, is de naam die gegeven wordt aan de citrien, waarvan de kleur varieert van citroengeel tot amberkleurig. De lichtgele citrien lijkt sterk op de topaas, wat verklaart waarom de twee edelstenen door de geschiedenis heen zo gemakkelijk met elkaar werden verward.

Gemakkelijk erkend door zijn levendige gele kleur, zonnig en betaalbaar, kan deze edelsteen bijna om het even welke juwelenstijl ophelderen.

Kwaliteitsfactoren van citrien

Citrien is de op één na populairste halfedelsteen (na blauwe topaas). Hoewel citrien nog steeds een relatief goedkope edelsteen is waarnaar veel vraag is, is hij uiterst zeldzaam in de natuur.

Net als bij een diamant is de waarde van een citrien gebaseerd op de vier C’s: kleur, slijpsel, helderheid en karaat.
De kleur is de belangrijkste factor bij het kopen van een citrien.

Citrien Kleur

De kleur is de belangrijkste factor bij het kopen van een citrien.

De meest gewenste kleur van een citrien is een rijk bruinachtig oranje met semi-transparantie, vergelijkbaar met de kleur van barnsteen. Hij lijkt ook op de duurdere gele diamant en gele topaas.

Citrien Helderheid

Omdat het een type 2 edelsteen is, heeft citrien een uitstekende helderheid en de meeste stenen zijn vrij van zichtbare insluitsels. Alle onvolkomenheden in citrien kunnen de waarde van de steen verminderen.

Citrien geslepen

De samenstelling van citrien maakt het een eenvoudige edelsteen om te snijden en te vormen. Hij is verkrijgbaar in alle populaire edelsteenslijpvormen, waaronder rond, prinses, smaragd en peer.
Citrien wordt vaak gefacetteerd om de lichtwerking te verbeteren en diepte aan het uiterlijk toe te voegen. Het kan als cabochon worden geslepen om het gladde oppervlak te benadrukken, maar dit is minder gebruikelijk in sieraden.

Citrien Karaat

Citrien is er in verschillende maten, maar in het algemeen neemt de waarde van citrien niet exponentieel toe met de karaatgrootte.

Citrine Quartz

FYSISCHE EN CHEMISCHE EIGENSCHAPPEN VAN CITRIEN

Citrien heeft een hardheidsgraad van 7 op de Mohs-hardheidsschaal, waardoor het een relatief zachte edelsteen is. Als het wordt gestoten of gewreven tegen een ander voorwerp, wordt het gemakkelijk gekrast. Citrien, aan de andere kant, heeft een hoge taaiheid, wat betekent dat het niet gemakkelijk afbrokkelt of breekt.

CITRIEN BRONNEN

Brazilië is ’s werelds grootste leverancier van citrien. Andere citrienmijnen zijn Spanje, Bolivia, Frankrijk, Madagaskar en de Verenigde Staten (Colorado, North Carolina en Californië). Elk mijngebied produceert een andere tint citrien.

veelgestelde vragen over citrien

Citrien edelstenen met sterk verzadigde gele, oranje en roodachtige tinten worden beschouwd als de meest waardevolle.

Citrien kan worden gekocht voor 10 tot 30 dollar per karaat. Het karaatgewicht van de edelsteen heeft weinig invloed op de prijs.

Heirloom (AAAA)
Deze edelstenen hebben de eigenschap eye-clean, wat betekent dat ze met het blote oog geen zichtbare insluitsels hebben. Citrijnen van erfstukkwaliteit hebben een duidelijke diepe gouden tint die hen uiterst begeerlijk maakt.
Best (AAA)
Deze prachtige stenen zijn ook oogzuiver en hebben een stralende gouden tint.
Better (AA)
Deze zijn geel van kleur met kleine insluitsels.
Good (A)
Citrijnen met kleine tot matige insluitsels en een lichtgele kleur.

Topaas November geboortesteen

De topaas (keizer) is een van de beroemdste edelstenen.

Topaz Buying Guide Orogem Jewelers

Kenmerken van Topaas

Sinds mensenheugenis worden alle geel gekleurde stenen in India topaas genoemd, vandaar dat er een versie is dat de topaas zijn naam dankt aan het Indiase woord “tapas”, dat vertaald kan worden als “warmte” of “vlam”. Maar een andere versie beweert dat topaas zijn naam dankt aan het eiland Topazion in de Rode Zee, waar enkele piraten bij toeval topaas vonden.

Topaz Kwaliteitsfactoren

Topaz Kleur

In de natuur is topaas meestal kleurloos, maar het kan in vele kleuren voorkomen, blauw, geel, rood, roze en oranje. De zeldzaamste en duurste kleuren topaas zijn oranje en rood.

Topaas Helderheid

Blauwe topaas is met het blote oog bijna altijd vrij van zichtbare insluitsels. Andere, meer zeldzame kleuren, zoals keizerlijk en roze, kunnen meer insluitsels hebben, maar zijn nog steeds waardevol vanwege hun zeldzaamheid.

Topaas geslepen

Topaas wordt geslepen in alle standaard edelsteenvormen zoals rondes, ovalen, peren, kussens, driehoeken, marquises en smaragden.

Topaas Karaat

De prijs van blauwe topaas per karaat stijgt zeer langzaam naarmate de grootte toeneemt. Keizerlijke topaas daarentegen stijgt dramatisch in prijs per karaat naarmate de grootte toeneemt.

Imperial Topaz Orogem Jewelers

fysische en chemische eigenschappen van topaas

Topaas heeft een hardheid van 8 op de schaal van Mohs, waardoor het bijna net zo hard is als saffier en taaier dan tanzaniet. Topaas kan, zoals alle kristallen, broos zijn en moet met voorzichtigheid worden behandeld.

Topaas BRONNEN

Topaas wordt het meest gevonden in: Brazilië.
Sri Lanka is een belangrijke bron van kleurloze topaas. Topaas komt ook voor in Australië, India, Madagaskar, Mexico, Myanmar, Namibië, Nigeria, Rusland en Zimbabwe.

veelgestelde vragen over topaas

Keizerlijke topaas, ook bekend als kostbare topaas, is de meest waardevolle en zeldzame van de topaasfamilie. Het heeft glanzende gouden oranje-gele ondertonen die roodachtig of diep roze zijn.

De zeldzame roze en rode stenen vragen de hoogste prijzen, gevolgd door oranje en gele.

Er zijn in principe vier kwaliteiten natuurlijke topaas: AAAA, AAA, AA, B.

Topaas van AAAA-kwaliteit heeft een levendige natuurlijke kleur en is zo vrij van insluitsels dat ze onder vergroting moeilijk of helemaal niet te zien zijn.

Ruwe topaas wordt meestal gevonden in lange, zuilvormige vormen. Daardoor leveren ovalen en peervormen doorgaans de hoogste opbrengsten op.

De originele topaas maakt krassen op glas, terwijl kwarts dat niet doet. Een echte topaas voelt ook koel aan en wordt gemakkelijk geëlektriseerd.

Brazilië is de belangrijkste bron van keizerlijke topaas en andere topaas van edelsteenkwaliteit.

Topaas is duurder dan citrien in hoge kwaliteit.